Hiihtokeskus Olos on hyvä paikka viettää laskettelulomaa. HiihtokeskuksellaImage result for Laskettelulomalle - Olos Ski Resort viihtyvät niin lajin vasta-alkajat kuin lajissa jo pidemmälle edenneetkin, sillä se tarjoaa monipuoliset rinteet. Olos Ski Resort tarjoaa laskettelijoille neljä hissiä ja kymmenen rinnettä. Rinteiden pituudet vaihtelevat 220 metristä jopa 1400 metriin. Lapsille löytyy oma lastenrinne sekä sompahissi. Rinteiden korkeusero on 210m. Oloksen rinteet lähtevät heti hotellin takaa, joten lasketteluloma on helppo toteuttaa. Olos Ski Resortilta löytyvät myös kaikki palvelut; voit nauttia korkeatasoisia ravintolaelämyksiä aivan rinteiden lähipiirissä.

Kenelle laskettelu sopii?

Laskettelu on sopiva talviurheilulaji kaiken ikäisille ihmisille, jotka nauttivat ulkoilmasta ja vauhdista. Lajin voi aloittaa melkeinpä minkä ikäisenä tahansa. Laskettelu kehittää monipuolisesti lihaskuntoa sekä tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Lajin viehätys onkin siinä, että laskettelua voi harrastaa joko harrastemielessä tai kilpailuissa.

Laskettelijan välineet

Laskettelijan perusvarusteisiin kuuluvat sopivan vaatetuksen lisäksi monot, sukset, sauvat sekä kypärä. Lajin voi aloittaa vaikka ei omistaisikaan kaikkia välineitä, sillä monista hiihtokeskuksista löytyy vuokraamo, josta on saatavilla kaikkia välineitä. Näin ollen lajin kokeiluun ja aloittamiseen on matalampi kynnys. Varusteet kannattaa hankkia ammattilaisen avustuksella, sillä alan ammattilaiset osaavat neuvoa oikeanlaiset varusteet omaan lajiin.

Laskettelun eri lajit

Kun on laskettelu on edennyt ohi harrasteluvaiheen, on mahdollista aloittaa kilpailemaan eri lajeissa.

Laskettelulajit jaetaan neljään eri kategoriaan:

  • Alppihiihdossa kilpaillaan syöksyssä, pujottelussa, suurpujottelussa ja super-suurpujottelussa
  • Freestylessä kilpaillaan skicrossissa, big airissä, slopestylessa, halfpipessa, hypyissä sekä kumparelaskussa
  • Vapaalaskussa laskettelu tapahtuu merkittyjen rinteiden ulkopuolella, yleensä laskupaikoille noustaankin muilla tavoin kuin perinteisesti hiihtohissillä, esimerkiksi hiihtämällä tai kiipeämällä
  • Telemarkissa lasketellaan suksilla joissa kantapää on irti. Telemark suksilla voidaan harrastaa kaikkia laskettelun lajeja, mutta kun käytössä on telemark sukset niin lajia kutsutaan telemarkiksi.

Laskettelulomaa suuniteltaessa tulee ottaa huomioon kaikki kulut, sillä laskettelulomat ovat astetta hintavampia lomavaihtoehtoja. Lasketteluloman voi kuitenkin toteuttaa budjettiystävällisemmin kunhan muistaa laskea kaikki loman kulut ja aloittaa suunnitelun ajoissa. Yleensä myöhään tehdyt varaukset ovat kalliimpia kuin hyvissä ajoin tehdyt varaukset. Suomesta löytyy paljon hyviä laskettelukohteita, joten laskettelulomien kannattaa suosia kotimaan matkailu. Et taatusti tule pettymään.