Vaikka moni odottaakin lomia ja vaikkapa ihania, rentouttavia päiviä kesämökillä, niin lomImage result for Loma voi nostaa pintaan myös vaikeita tunteitaa saattaa nostaa pintaan myös synkkiä tunteita. Iltalehden Ilona uutisoi 3. kesäkuuta 2018 lukijasta, joka kertoo loman aiheuttamista synkistä tunteista, jotka ovat seurausta alkoholinhuuruisesta lapsuudesta. Kerromme tässä artikkelissa lisää lomailun tästä puolesta, joka valitettavasti koskettaa kovin monia suomalaisia lomailijoita.

Monen lapsuuden aikainen mökkeily sisälsi alkoholistiperheessä lähinnä tappelua, puutetta ruuasta sekä pelonsekaisia tunteita

Vaikka mökkeily nähdään usein erityisen idyllisenä vapaa-ajan toimintona, niin valitettavan monen lapsuudessa mökkeily sisälsi lähinnä tappeluita, pulaa ruuasta sekä pelon tunteita. Monen vanhemmat nauttivat mökillä aivan liian paljon alkoholia ja ryyppyputki olikin enemmän sääntö kuin poikkeus. Moni mökki sijaitsee kovin syrjäisessä paikassa, joten juuri mökillä ryyppyputki lähteekin helposti käsistä ja riistäytyy jopa pahemmaksi kuin kaupunkikodissa.

Alkoholiongelma aiheuttaa alkoholistin läheisissä usein monenlaisia negatiivisia tunteita. Se saattaa aiheuttaa myös ahdistavia ja pelottaviakin muistoja, jotka saattavat palata mieliin oman loman kynnyksellä, vaikka ahdistavista tapahtumista olisikin jo kulunut runsaasti aikaa. Alkoholinhuuruinen lapsuus ja siihen liittyvät negatiiviset asiat saattavat palata mieliin, vaikka omalla mökkilomalla olisikin aivan toisenlaista.

Alkoholistiperheen lapsi unohtuu mökkilomalla helposti oman onnensa nojaan ja saattaa kokea pelon lisäksi jopa nälkää. Hänen perustarpeistaan huolehtiminen jää helposti toissijaiseksi vanhempien keskittyessä jatkamaan ryyppyputkeaan.

Lapsuuden loma on saattanut alkoholistiperheessä sisältää pettymyksiä pettymysten perään

Moni alkoholistiperheessä elänyt lapsi on joutunut kokemaan lomillaan pettymyksiä pettymysten perään. Lapselle on ehkä luvattu vaikkapa vierailu Puuhamaassa, tai muussa lapsen lempikohteessa, mutta todellisuus onkin aivan toinen, ja Puuhamaa on nähty ainoastaan telkkarista tulleessa mainoksessa. Tämä voi vaikuttaa jopa aikuisena siihen, ettei aikuinen usko siihen, että hänen odottamansa kivat tapahtumat koskaan toteutuisivat oikeassa elämässä.

Tällaisissa aikuisissa jo vuokramökin varaaminenkin saattaa aiheuttaa paniikinomaisia tunteita ja loma saattaa alkaa tuntua ahdistavalta, vaikka töistä tarvisikin lepoa. Alakulo ja väsymys uhkaavat pilata monen kurjan lapsuuden eläneen aikuisen loman lopulta kokonaan. Kokemuksiin sekä elämyksiin alkaa pikkuhiljaa kerääntyä paineita, mikä ei suinkaan ole niiden tarkoitus. Kierteen katkaiseminen on vaikeaa, mutta se pitäisi tehdä pikimmiten!