Retkeily ja telttailu ovat oivallista tekemistä myös lasten kanssImage result for Huolehdi retken turvallisuudestaa! Lisäksi niiden toteuttaminen ei vaadi valtavasti rahaa, joten telttaretkelle voi lähteä pienelläkin budjetilla tinkimättä silti elämyksistä! Kerromme tässä artikkelissa mitä kannattaa huomioida lähdettäessä retkeilemään yhdessä lasten kanssa.

Huolehdi retken turvallisuudesta

Retkeiltäessä lasten kanssa on tietysti tärkeintä huolehtia turvallisuudesta. Mukaan kannattaa ottaa ystävä tai pari, minkä lisäksi vähänkään pidempien retkien kohdalla omista retkisuunnitelmista on hyvä ilmoittaa luotetulle henkilölle etukäteen. Kannattaa kertoa minne olet matkalla ja kuinka pitkäksi aikaa. Lisäksi kannattaa ilmoittaa luottohenkilölle, mistä ja miten sinut tavoittaa retken aikana.

Varmista, että lapsi juo riittävästi retken aikana, etenkin kesäaikaan, sillä nestehukka on salakavala vaara. Suojaa lapsi myös auringolta ja varaa mukaan pieni ensiapulaukku. Vieraassa maastossa lasta ei kannata päästää kulkemaan kaukana vanhemman edellä, sillä edessä saattaakin olla yhtäkkisiä pudotuksia tai muita vaaranpaikkoja. Jos retken aikana aiotaan yöpyä teltassa, tuo oma taskulamppu lapselle turvallisuudentunnetta ja auttaa selviytymään pimeässä majapaikassa ilman kompastumisia ja muita haavereita.

Suunnittele retken pituudeksi mieluummin liian lyhyt kuin liian pitkä retkireitti

Kun ollaan liikkeellä lasten kanssa, ei kannata ahnehtia liian pitkää retkireittiä. Tässä tapauksessa vähemmän on enemmän. Jos kävely on pakkopullaa, tulee koko retkestä helposti ikävä kokemus. Kun sen sijaan reitti on lyhyt ja aikataulu joustava, voi lapsi pysähtyä tarpeen tullessa ihastelemaan reitin varrelta löytämiään mielenkiintoisia nähtävyyksiä tai vaikkapa pitämään evästauon nälän yllätettyä luonnon keskellä samoillessa.

Metsäretkestä voi luoda entistäkin lumoavamman seikkailun sadun keinoin

Sadun keinoin aivan tavallisesta metsäretkestä voi luoda erityisen upean seikkailun. Jos lapsi on kiinnostunut vaikkapa urheista prinsseistä, voi retken teemana olla prinssin taistelu suurta lohikäärmettä vastaan astinkiviltä toisille hypellen. Vain mielikuvitus asettaa rajat tällaisille seikkailuille ja aivan tavallinen metsä tarjoaa oivalliset puitteet erilaisille satuseikkailuille.

Erityisen opettavaiselle retkelle lapselle voi luoda metsään etukäteen luontopolun, joka sisältää erilaisia pisteitä tehtävineen. Luontopolun laatiminen vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta on erityisen palkitsevaa. Ja mikäpä estää lähtemästä retkelle vaikkapa aarteenmetsästysteemalla tai harrastamaan valokuvasuunnistusta? Kuten huomaat, on metsäretkestä mahdollista luoda aivan erityinen elämys pienellä budjetilla!