Sijainti tuo varmuutta

Olos sijaitsee Muonion kunnassa, lähellä Ruotsin rajaa. Kittilään on noin tunnin ajomatka, ja kaivostoiminnastaan tunnettu Kiiruna sijaitsee noin kolmen tunnin päässä lännessä. Voidaankin todeta, että Olos on eräs maamme pohjoisimmista hiihtokeskuksista. Pohjoinen sijainti takaa, että talvet ovat lumisia – ja tätähän kaikki hiihdon ystävät toivovat.

Huippuja näkyy OloksellaImage result for Olos – huippujen suosiossa

Oloksen korkein huippu on 524 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä on varsin komea lukema. Se ei kuitenkaan lukeudu maamme korkeimpiin kohtiin, vaan maastamme löytyy yli 50 korkeampaa kohtaa. Maamme huippuja Oloksella voi kuitenkin tästä huolimatta nähdä. Tämä johtuu siitä, että Olos on maamme ensimmäisiä paikkoja, jossa hiihtäminen on mahdollista uuden talven alkaessa. Pelkkä lumen määrä ei kuitenkaan riitä, vaan Olos pystyy tarjoamaan myös huippu-urheilijoiden vaatimat fasiliteetit. Eräs Lapin tärkeimmistä hotelliketjuista, Lapland Hotels, on jo yli 50 vuoden ajan pyörittänyt hotellitoimintaa Oloksella, joten matkailijat ovat jo pitkään voineet löytää yösijan komeista lumisista maisemista.

Olos – Maailmancup-kauden lämmittelykisa

Tyypillisesti hiihdon maailmancup-kausi käynnistyy marraskuun puolivälin tai loppupuolen tienoilla jossakin Pohjoismaassa. Kesän pitkän harjoituskauden jälkeen moni haluaa mitata kuntoaan toisiin hiihtäjiin verrattuna ennen kuin kausi starttaa. Tähän Olos tarjoaa erinomaiset puitteet. Oloksen tykkikisoissa on ollut tyypillisesti jopa yli tuhat hiihtäjää kymmenistä eri maista. Tykkikisat järjestää paikallinen hiihtoseura Muonion Kiri ry, ja ne ovat yleensä kolmipäiväiset. Ensimmäisenä päivänä järjestään sprintin karsinnat ja finaalit, toisena päivänä perinteisen tyylin kilpailu ja kolmantena vapaan tyylin kilpailu. Vuonna 2017 naiset hiihtivät perinteisellä 5 ja vapaalla 10 kilometriä, ja miehet vastaavasti 10/15 kilometriä.

Vuoden 2017 kisat olivat mielenkiintoiset. Naisten sprintin voittoon lykki Norjan Anna Svendsen, ja paras suomalainen oli Leena Nurmi viidennellä sijalla. Miesten puolella saatiinkin sitten juhlia suomalaisvoittoa, kun Ristomatti Hakola päihitti venäläiset Alexander Bolshunovin ja Andrey Parfenovin. Finaalissa kuudesta hiihtäjästä komeasti kolme oli suomalaisia, kun Hakolan lisäksi Martti Jylhä ja Juuso Haarala pääsivät finaaliin. Naiset toivat Suomeen kaksi voittoa, kun Krista Pärmäkoski voitti 5 kilometrin perinteisen kisan ja Anne Kyllönen 10 kilometrin vapaan. Iivo Niskanen pääsi lisäksi mitalin makuun 15 kilometrin vapaan tyylin kisassa kakkostilallaan.